Sicily

Waar overnachten op Sicilië? De 5 leukste plaatsen en hotel tips

Het eiland Sicilië is een betoverend juweeltje, gelegen in het hart van de Middellandse Zee. Dit zonovergoten Italiaanse eiland is een populaire bestemming voor zowel Italianen van het vasteland als buitenlandse toeristen, die de rijke cultuur en idyllische levensstijl willen ontdekken.

Sicilië staat bekend om zijn verbluffende oude Griekse en Romeinse ruïnes en spectaculair natuurschoon en is een schat aan plaatsen om te ontdekken. De formidabele Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa, biedt kraterachtige landschappen aan wandelaars die bereid zijn om de reis naar de top te maken.

Ondertussen vindt u ingewikkelde Byzantijnse mozaïeken in het prachtig bewaard gebleven Duomos, en kronkelen geplaveide straatjes door charmante dorpjes met barokke architectuur.

De allure van Sicilië is onmiskenbaar, een harmonieuze mix van diverse landschappen en een rijk cultureel erfgoed. Van de bruisende energie van Palermo tot de rustige kusten van Taormina, dit eiland heeft een ongeëvenaarde landschappelijke grandeur.

Het is niet moeilijk om te zien waarom zoveel mensen naar dit aantrekkelijke eiland komen met zoveel spannende plaatsen om te bezoeken. Het kan moeilijk zijn om te beslissen waar u uw tijd op Sicilië wilt doorbrengen.

In deze gids laten we u de 5 beste gebieden rond het eiland zien, zodat u onvergetelijke herinneringen kunt maken, de unieke keuken van het eiland kunt ervaren en van elk moment van uw reis kunt genieten.

 

In deze reisgids:

 

Taormina Sicily

Taormina

De stad Taormina is een glamoureuze bestemming, vol met luxe boetiekhotels die aan de rand van de klif staan met een panoramisch uitzicht over de oceaan.

Tijdens de zomermaanden bruist Taormina van de Italianen en buitenlandse toeristen die hier massaal naartoe komen voor een zomerse ontsnapping en in juni wordt er in de stad een internationaal filmfestival gehouden dat bezoekers van over de hele wereld aantrekt.

Taormina, gelegen langs de Ionische kustlijn klampt zich vast aan een berghelling, met prachtige middeleeuwse kerken en Griekse architectuur om te ontdekken. Vanwege de populariteit bij de rijke elite is de hoofdstraat bezaaid met chique designerwinkels en luxe restaurants en hangt er een chique en speelse sfeer.

Het belangrijkste strandgebied is de baai van Mazzaro, waar bezoekers een pittoresk kiezelstrand kunnen vinden, een ligstoel en parasol kunnen huren en de dag kunnen doorbrengen met zonnebaden of zwemmen in kristalhelder water.

Als u zich echter avontuurlijker voelt, kunt u de baai oversteken naar het kleine Isola Bella, een piepklein onbewoond eilandje dat rotsachtige baarzen en uitstekend snorkelen in het omringende water biedt.

Voor feestgangers is er genoeg te doen in Taormina zodra de zon ondergaat, want de stad staat bekend om haar bruisende nachtleven. Bars en restaurants komen tot leven en het Piazza Paladini is een hotspot voor trendy cocktailbars die een jong en modieus publiek aantrekken.

Beste verblijfplaats in Taormina

Belmond Grand Hotel Timeo. Adres: Teatro Greco 59, 98039 Taormina, Italië.

Goedkoper alternatief:

Hotel Casa Adele. Adres: 16 Viale Apollo Arcageta, 98039 Taormina, Italië.

 

Syracuse Sicily

Syracuse

Verder naar het zuiden langs de Ionische kust ligt het pittoreske stadje Syracuse, een van de culturele juweeltjes van Sicilië. De stad, die op de UNESCO-lijst staat, zit boordevol prachtige historische Griekse ruïnes, middeleeuwse straatjes en prachtige barokke pleinen met drukke cafés en restaurants.

De oude stad Syracuse ligt op het eiland Ortygia, een piepklein schiereiland, waar de meeste historische monumenten van de stad te vinden zijn. Indrukwekkende bezienswaardigheden zoals de 5e-eeuwse Griekse Duomo en de oude zoetwater Fontana Arethusa liggen hier en lokken nieuwsgierige geschiedenisliefhebbers.

Een verblijf in Ortygia is een genot met panoramisch uitzicht op zee en het geluid van golven die tegen de stadsmuren kabbelen. In de zomer kunnen bezoekers heerlijk zwemmen in Ortygia of wandelen door het doolhof van smalle straatjes en mooie piazza’s.

Het vasteland van Syracuse is net zo aantrekkelijk en is een levendige plek om te verkennen. Het is ook de thuisbasis van een aantal indrukwekkende archeologische bezienswaardigheden, zoals het archeologische museum Museo Archeologico Paolo Orsi, of de catacomben van Syracuse, die dateren uit de Romeinse tijd en zich onder de stad bevinden.

De stad Syracuse is een levendige plaats voor bezoekers om te verkennen, bekend om haar rijke cultuur die vandaag de dag nog steeds doorgaat met spectaculaire openluchttheaters en festivals die het hele jaar door gehouden worden.

Beste verblijfplaats in Syracuse

Re Federico Boutique Hotel. Adres: Via Larga 54, Ortigia, 96100 Syracuse, Italië.

 

Palermo Sicily

Palermo

De hoofdstad Palermo ligt aan de noordkust van Sicilië en staat bekend om het bruisende stadsleven. De stad leeft met kleurrijke voedselmarkten en indrukwekkende architectuur, maar het is ook een erg druk deel van Sicilië vanwege het verkeer, dus u kunt het beste te voet gaan.

Hier kunt u de Arabische, Normandische en Byzantijnse invloeden zien in de verbazingwekkende architectuur van de stad. Het Palazzo dei Normanni is een fantastische plek om te bezoeken en de prachtige mozaïeken te bekijken, die in het weekend te bezichtigen zijn als het niet voor het Parlement wordt gebruikt.

Daarnaast is de kathedraal van Palermo een interessante plek om de unieke architectuur in Arabisch-Normandische stijl te bekijken die speciaal is voor Sicilië.

Naast de intrigerende bouwwerken is de stad een geweldige plek om aan uw Sicilië-reisschema toe te voegen als u het oude Siciliaanse leven wilt meemaken. De straatmarkten maken een groot deel uit van de cultuur en zijn te vinden in de historische wijken.

De uitgebreide Capo Markt is te vinden in de Capo en Albergheria wijken en verkoopt een smakelijk aanbod van verse lokale producten.

Een verblijf in de stad Palermo zal bezoekers die in het hart van de Siciliaanse cultuur willen verblijven zeker bevallen, maar het is ook een prima uitvalsbasis voor excursies langs de noordkust.

Het piepkleine eiland Ustica, dat met de veerboot vanuit Palermo te bereiken is, biedt uitstekende duikmogelijkheden, terwijl het strandstadje Mondello op een korte treinreis van de stad ligt.

Beste verblijfplaats in Palermo

Bastione dello Spasimo. Adres: 1 Via Filippo Evola, 90133 Palermo, Italië.

 

Cefalù Sicily

Cefalù

Het mooie strandstadje Cefalù ligt langs de Tyrreense kust en trekt massa’s mensen naar het aantrekkelijke kilometerslange zand. Hier aan de noordkant van het eiland is de stad een schilderachtige plek om te bezoeken, met goudkleurige historische gebouwen en een prachtige 12e-eeuwse Duomo versierd met ingewikkelde Byzantijnse mozaïeken.

Tussen de mooie gebouwen en historische monumenten doemt La Rocca op, een grote rotsformatie die achter de stad ligt. Bezoekers van Cefalù kunnen naar de top klimmen via een uitgebreide trap, de Salita Saraceno, en eenmaal op de top kunt u genieten van een spectaculair uitzicht over de stad en de baai eronder.

Uit eten gaan in Cefalù is een genot, met veel heerlijke cafés en restaurants die overheerlijke gerechten met uitzicht op de oceaan aanbieden. De beste gerechten zijn verse zeevruchten en heerlijke pasta.

De grootste aantrekkingskracht van Cefalù is echter het prachtige stuk strand dat een van de populairste stranden aan de noordkust is. In de zomer wordt Cefalù een hotspot met Italianen van het vasteland, Sicilianen en toeristen die hierheen reizen voor hun zomervakantie, en voor sommige delen van het strand is een kaartje nodig.

De strandlijn die het dichtst bij de oude stad van Cefalù ligt is openbaar, maar u kunt er beter vroeg bij zijn als u een ligstoel wilt huren.

Beste verblijfplaats in Cefalù

Ossuna Bay Boutique Hotel. Adres: Via Nicola Botta 81-83-85, 90015 Cefalù, Italië.

 

Agrigento Sicily

Agrigento

De stad Agrigento ligt aan de Middellandse Zeekust van Sicilië en staat bekend als de Vallei van de Tempels, omdat hier de meest indrukwekkende oude archeologische vindplaats van het eiland ligt.

Hier komen bezoekers massaal naar de prachtige Griekse ruïnes, die de UNESCO Werelderfgoedstatus hebben en de best bewaarde Dorische tempels buiten Griekenland herbergen.

Het historische archeologische park ligt net buiten de hoofdplaats en beslaat 13 km². Het is opgedeeld in een oostelijke en westelijke zone, waarbij de oostelijke zone de drie best bewaarde tempels herbergt.

Dit zijn de Tempio di Hera, Tempio di Ercole en de Tempio della Concordia, waarvan gezegd wordt dat het het hoogtepunt van de site is en bijna volledig intact is gebleven sinds de bouw ervan in 430 voor Christus.

Agrigento staat bekend om zijn historische ruïnes en contrasteert met het moderne stadslandschap, waardoor het een geliefde halte is voor geschiedenisliefhebbers. Hoewel het misschien niet de pittoreske charme heeft die u in andere delen van Sicilië vindt door de overheersende stedelijke bebouwing, ligt er een verborgen juweeltje in Agrigento.

Hier vindt u een betoverend middeleeuws stadscentrum met aantrekkelijke geplaveide straten met uitstekende boetiekjes, historische kerken en mooie pleinen waar uitnodigende cafés en restaurants u de mogelijkheid bieden om buiten te eten.

Beste verblijfplaats in Agrigento

Hotel Exclusive. Adres: Via Acrone15, 92100 Agrigento, Italië.

 

Grand Hotel Timeo, A Belmond Hotel, Taormina

Waar reizen critici verblijven in Sicilië

Wilt u weten waar reiscritici van uitgevers als The New York Times, Frommer’s, Fodor’s en Lonely Planet verblijven in Sicilië? Bekijk ons overzicht van alle aanbevolen hotels en accommodaties in Sicilië.

 

Budget

Bastione dello Spasimo.

“Omgeven door hoge muren verbergt Bastione Spasimo weelderig beplante tuinen en een zoutwaterzwembad achter haar imposante gevel. Het gerenoveerde 16e-eeuwse gebouw werd in 2022 geopend in de buurt van de botanische tuinen van de stad en heeft 15 kamers.” – New York Times.

Adres: 1 Via Filippo Evola, 90133 Palermo, Italië.

 

Middenklasse

Hotel Principe di Lampedusa.

“Principe di Lampedusa is een elegant grijs herenhuis in Kalsa, de eet- en uitgaanswijk van Palermo. Er zijn 12 minimalistische kamers, sommige met balkon met uitzicht op het plein ervoor, Piazza Cassa di Risparmio.” – New York Times.

Adres: Piazza Cassa Di Risparmio; 17, 90133 Palermo, Italië.

 

Luxe

San Domenico Palace.

“Geschiedenis en romantiek in overvloed in het opvallende San Domenico Palace, Taormina, een Four Seasons Hotel. Met zijn schilderachtige ligging op een klif met uitzicht op de kronkelige steegjes van Taormina, de majestueuze Etna en de helderblauwe Ionische Zee, is het luxe hotel met 111 kamers op Sicilië gevestigd in een voormalig 19e-eeuws paleis, dat zelf een Dominicaans klooster was uit 1373.” – Forbes.

Adres: Piazza San Domenico 5, Taormina, 98039 Taormina, Italië.

 

Ragusa Sicily

FAQ: Tips voor hotels Sicilië

Bent u op zoek naar het beste budget-, boetiek- of luxehotel op Sicilië? Of misschien bent u een backpacker en op zoek naar een prachtig hostel? Wilt u weten welk hotel op Sicilië een geweldig ontbijt serveert? Hier vindt u de antwoorden op al deze en andere vragen over waar te overnachten op Sicilië.

 

Hoeveel kost een hotelovernachting op Sicilië?

Als u in een 3-sterren hotel in Sicilië wilt verblijven, betaalt u gemiddeld €90 per nacht. Voor 4-sterrenhotels ligt de gemiddelde prijs rond de €150 per nacht. Voor een 5-sterren hotel in Sicilië ligt de gemiddelde prijs rond de €250 per nacht.

 

Wat is het beste budgethotel op Sicilië?

Als u op zoek bent naar een betaalbaar hotel, kunt u overwegen om Suite 44 te reserveren. Het is een geweldige optie voor mensen met een budget, want u krijgt waar voor uw geld. Bovendien ligt het hotel op een geschikte locatie, en professionele reizigers hebben het hun goedkeuring gegeven. Bovendien hebben de gasten die in het hotel verbleven positieve beoordelingen gedeeld. Bekijkt u zeker ook onze shortlist van de beste goedkope hotels op Sicilië.

 

Wat is het beste boetiekhotel op Sicilië?

Als u zin hebt in een beetje extravagantie, maar liever wegblijft van de bekende ketenhotels, dan is Bastione Spasimo Hotel een uitstekende optie voor u. Dit hotel is zeer goed beoordeeld door reizigers en experts. Bekijk ook onze lijst van de beste boetiekhotels op Sicilië, een handmatig samengestelde lijst van de coolste en meest romantische hotels.

 

Wat is het beste luxe hotel op Sicilië?

Als de kosten geen rol spelen, is San Domenico Palace een geweldige optie voor wie op zoek is naar een luxe hotel op Sicilië. Dit hotel biedt een uitzonderlijke klantenservice, ligt op een ideale locatie en heeft hoge beoordelingen gekregen van zowel klanten als reisdeskundigen. Bekijk zeker onze shortlist van de beste luxe hotels op Sicilië, een zorgvuldig samengestelde lijst van exclusieve 5-sterrenhotels.

 

Wat is het beste hostel in Sicilië?

Als u op zoek bent naar een goed geprijsde privékamer of comfortabele slaapzaal op Sicilië, dan is The Yard Hostel zeker een kijkje waard. Het hostel ligt in Catania en wordt door backpackers zeer geprezen. Check eveneens onze lijst met de beste hostels op Sicilië.

 

Wat is het meest romantische hotel op Sicilië?

Als het gaat om het plannen van een romantisch uitje, is er niets belangrijker dan het kiezen van het perfecte hotel. Wij raden Villa Fiorita Boutique Hotel aan als u uw verblijf op Sicilië echt onvergetelijk wilt maken. Het hotel ligt in de prachtige stad Taormina.

 

Santa Maria del Monte Sicily

Beste tijd om Sicilië te bezoeken

Sicilië is het hele jaar door prachtig, maar als u het eiland op zijn mooist wilt ervaren, dan zijn de lente en de vroege herfst de meest ideale tijden.

Van april tot juni en van september tot oktober is het weer gewoon perfect. U kunt genieten van een aangenaam mediterraan klimaat met temperaturen die variëren van 15 °C tot 25 °C.

Precies goed om de prachtige landschappen en historische bezienswaardigheden van dit ongelofelijke eiland te verkennen! Tijdens deze maanden komen de levendige kleuren van de Siciliaanse natuur echt tot leven. Bovendien vermijdt u dan het zomerse hoogseizoen van het toerisme, wat minder drukte bij de grote attracties betekent.

 

Toarmina Sicily

Wat zijn de leukste dingen om te doen in Sicilië?

Er zijn tal van dingen te doen op Sicilië, waaronder dagtochten, attracties, musea, rondleidingen en vele andere activiteiten. Hier is onze lijst van 3 dingen die u moet doen als u op Sicilië bent.

 

Privérondleiding langs 3 Etna-wijnhuizen met eten en wijnproeven

Ga op reis naar drie verschillende wijngaarden op Sicilië en proef een selectie van lokale rode, witte en rosé wijnen. Rijd door schilderachtige gehuchten, fruitplantages en kerken die uit lava zijn opgetrokken in het comfort van een voertuig met airconditioning en duik in het intrigerende gebied van de Etna, bekend om zijn vulkanische bodems. Geniet van de door de vulkaan verrijkte wijnen in de familiebedrijven, vergezeld van de culinaire hoogstandjes van de regio, van kazen tot salami. Meer info. Prijs: €300.

 

Agrigento Vallei van de Tempels Skip The Line & Tour met gids

Ga op een 2 uur durende ontdekkingstocht met een gids door de Tempelvallei van Agrigento, een ontzagwekkend archeologisch park dat in 1997 door UNESCO werd uitgeroepen tot Werelderfgoed. Ga de vallei in en ontdek een dozijn tempels, verschillende vestingwerken, de Lower en Upper Agora, een Olympian en een Bouleuterion. Als muze voor dichters, filosofen en kunstenaars is dit park een van de meest symbolische parken van Sicilië. Meer info. Prijs: €35

 

Palermo Straat eten, markt en stadscentrum wandeling

Vertrek op een gastronomische reis door de levendige stad Palermo met een wandeling met gids. Proef lokale straatdelicatessen op een marktplaats en wandel langs prominente bezienswaardigheden zoals het Teatro Massimo en de kathedraal van Palermo. Meer info. Prijs: €40.

 

Meer dingen om te doen in Sicilië

 

Beslissen waar te verblijven in Sicilië

Laten we even op een rijtje zetten wat we zojuist in dit artikel hebben geleerd. We hebben de beste gebieden van Sicilië hierboven behandeld. Nu kunt u beslissen waar u tijdens uw bezoek wilt verblijven!

 

Top 5 gebieden om te verblijven in Sicilië

 

Zoals u in deze reisgids hebt gezien, valt er van alles te ontdekken, en het is belangrijk om te beslissen waar u op Sicilië verblijft. Of u nu in Agrigento, Taormina, Syracuse, Palermo of Cefalù verblijft, al deze gebieden hebben een goede ligging.

De sfeer van het gebied, of u voor vakantie of zaken reist, of u met uw familie of vrienden reist, en de nabijheid van de attracties die u het liefst bezoekt, zouden waarschijnlijk de doorslaggevende factoren moeten zijn. Wat uw voorkeur ook is, u zult een geweldig verblijf hebben op Sicilië.

 

Meer aanbevelingen voor Sicilië

Leer het land nog beter kennen door onze andere artikelen over Sicilië te lezen:

Goedkope hotels op Sicilië

Hostels op Sicilië

Boetiekhotels op Sicilië

Luxe hotels op Sicilië